Shrnutí sezóny 22/23 u dívek do 18 let

Věděli jsme, že do letošní sezóny bude složení družstva odlišné než v sezóně předchozí, protože 3 dívky odešly reprezentovat do nejvyšších mládežnických republikových soutěží za Plzeň (Emma, Kačka Š. a Jana). Další základní kámen Sára využila nabídky studovat a zároveň hrát hokej v zámoří. Barča s Denčou po maturitě zvolily směr dalšího vzdělávání. Stálicí je Bea, která i přes studium v Budějovicích, je oporou družstva. 

Hlavy jsme vůbec nevěšeli, protože k nám přišly holky z kategorie U 16, které se již postupně začleňovaly v sezóně 21/22. S 6ti příchozími hráčkami z ročníku 2007 jsme věděli, že bude radost se posouvat dál. Ve spolupráci se staršími žákyněmi jsme vytvořili 12ti členné družstvo, které s námi absolvovalo celou sezónu. Navíc se k nám do sezóny vrátily se získanými zkušenostmi z Madety Kačka K. s Marťou.

Odstartovali jsme jako tradičně jízdou na kole na soustředění v Trhových Svinech. Většina hráček absolvovala cestu na i ze soustředění na kole a to i za nepříznivého počasí. Na soustředění jsme kladli důraz na volejbalovou průpravu, seznámili jsme holky s posilovnou a čas zbyl i na teambuilding. Soustředění tedy vyšlo podle našich představ.

Už na začátku sezóny jsme věděli, že jí bohužel nedotáhneme do konce (pracovní a rodinné důvody) a proto bylo potřeba zajistit náhradu, tak aby holky pocítily co nejmenší změnu. Ideálním řešením bylo zainteresování Zuzky Markové, která od nového roku plnohodnotně převzala trénování a úspěšně.

Během volejbalové sezóny holky hrály celkem 4 soutěže. KP 2 ženy a U20 bereme jako ohrávací soutěže a hlavní prioritou byly soutěže U18 a český pohár U18. V naší dospělé soutěži KP Ž2 máme bodově za podzim nejlepší start za období 3 let, kdy tuto soutěž hrajeme. Navíc jsme měli vždy silnější jaro, tak uvidíme, kam se nakonec posuneme. V kategorii U20 (hráčky do 20ti let) holky skončily na pěkném 4. místě. Bohužel nám medaile unikla nezdárným výsledkem prvního a druhého turnaje. Český pohár hodnotíme velmi úspěšně. Kdo průběžně sledujete volejbalovou sezónu holek, tak víte, že, holky pravidelně hrály v druhé výkonnostní skupině a zdárně se jim podařilo do posledního kola postoupit mezi první sedmičku. Holky se celkem v 5ti víkendech utkaly s různými týmy z celé české republiky a umístily se na pěkném 9. místě z celkem 20ti týmů. V nejdůležitější soutěži KP U18 jsme si od začátku šli pro medaile. Navzdory kvalitní hře holky nedokázaly porazit SK Třebín, což je stálo celkové vítězství a stejně jako v loňském roce, holky obhájily 2. místo.

Tréninky probíhají v nasazení, v tempu, ve velkém počtu. Víme, kde nás nejvíce tlačí bota (příjem na servisu a razantní útok). Ze hry se vytracují nevynucené chyby a ticho, které způsobuje časté nedorozumění. V družstvu nám chybí vůdčí smečař=buchar, který urve razantně potřebný bod, vezme odpovědnost na sebe.

Zlepšování se projevuje na docházce. Průměr celého družstva od září do dubna činí pěkných 74%, pro to si jako trenéři nemůžeme stěžovat. Nejvíce odtrénováno a odehráno má Markéta F. se 110 účastmi ze 133 možných. Procentuálně má nejlepší docházku Barča A. 89% 100 z 112 akcí. Trošku překvapením je, že během sezóny odpadlo 22 tréninků kvůli volnu ve škole (prázdniny, svátky) nebo z jiných důvodů, což je více jak měsíc trénování.

Jak jen nám to počasí dovolí, odehrajeme zbývající zápasy na antuce v našem venkovním areálu na Chvalšinské, kam se mimo jiné přesune celá složka VSK. Zuzka, jako stále aktivní hráčka na písku, určitě holky více zasvětí do plážového volejbalu. Po absolvování Mistrovství ČR v kategorii U16 se k nám připojí zbývajících 6 holek z ročníku 2008. 

Sezónu zakončíme již tradičně grilovačkou na kurtech z celosezónních pokut a plážovým volejbalem. Následující sezónu odstartujeme soustředěním netradičně v Nových Hradech.  

Uvidíme, co přinese nová sezóna, co nás bude čekat. Teď už víme, že budeme s většinou navazovat na letošní sezónu, z čehož máme upřímně velkou radost.

Vendy a Tonda